Uitgeverij Hulde 3Hè, hoezo doping? Ik hoor het je denken. Hulde klinkt positief; je denkt aan eerbetoon, huldekrans en een goed gevoel. En doping klinkt negatief; je denkt aan het gebruik van drugs, stoffen of methoden om beter te presteren.

Hoe dat toch bij elkaar hoort en werkt? Ik laat je zien hoe je hulde kunt gebruiken als toegestane, legale doping.

Oké: stel je het volgende voor. Je bent atleet en wilt naar de Olympische Spelen. Je traint jaren en jaren. Je bereidt je ultiem voor. Bloed zweet en tranen. Je geeft en doet alles om de hoogste eer te bereiken. Om op dat podium te staan. Je zorgt goed voor jezelf, eet goed en zorgt dat je op het juiste moment goed uitgerust bent. Je krijgt mental coaching en gelooft in jezelf. Je gaat voor de volle 100%. Je zou nog wel meer willen geven, maar meer dan 100% bestaat nou eenmaal niet. Dus je haalt er alles uit wat erin zit.

En dan: de wedstrijd begint. De zenuwen gieren door je keel, maar je houdt je hoofd erbij. Gaat het lukken? Ja! Het gaat lukken! Daar sta je dan. Op het hoogste podium en neemt de hulde in ontvangst.

Wat doet dat met je? Het geeft je een boost van jewelste.: pure doping: mind-doping oftewel mentale doping!

Wat ik daarmee bedoel? Wie kent niet dat fantastische gevoel als je iets hebt bereikt dat je heel graag wilde. De kick die het geeft, de vleugels die je krijgt. Het verandert even alles. En op die kick kun je verder. Presteer je nog beter, kun je de volgende uitdaging aan. Een legale doping-methode om beter te presteren.

Voor de buitenwereld is de prestatie van de Olympische atleten duidelijk. Sommigen hebben daarbij iets extra’s overwonnen, zoals Tom Dumoulin die zijn Olympische droom niet uiteen laat spatten door een gebroken pols. Nee: hij is gewoon naar Rio is vertrokken en pakt Olympisch zilver! Hulde dus!

Hulde vind je niet alleen op het podium; die kun je op zoveel andere plaatsen vinden en verdienen. Hulde vind je ook in jezelf: die doping kun je zoeken en vinden in jezelf. Met iedere overwinning op jezelf, die baan of opdracht die je dankzij jouw doorzettingsvermogen binnensleept, het examen dat je haalt, de marathon die je uitloopt, je foto die groots gepubliceerd wordt. Maar ook met het verwerken van een groot verdriet, de draad weer positief oppakken na een trieste of negatieve ervaring.

Iedereen verdient die hulde, die boost als hij zichzelf inzet, verder gaat dan hijzelf ooit voor mogelijk hield, grenzen verlegt en vecht zoals een olympische sporter dit zou doen. En geloof me: die doping, dat goede gevoel waar je veel verder mee komt, staat ook jou daarna te wachten.

Het uitgeven van Henk zijn boek was mijn hulde aan hem. Vandaar de naam UitgeverijHulde. De boekpresentatie was echter ook een hulde voor mij. Het voelde als pure doping, zo’n boost gaf het.

IMG_4352 (2)En nu is het tijd voor mij om weer verder te gaan! Nieuwe stappen te zetten. Op weg naar Hulde.nu! Ik wil dit fijne gevoel delen. Je laten zien dat zo’n Hulde ook voor jou is weggelegd; je met mijn ervaringen helpen om jouw weg te vinden.

Deel deze postShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn