Bij blog 6 Opruimen 20160629_160417-01Zolang ik me kan herinneren houd ik van lezen. Heerlijk vind ik het om mezelf te verliezen in een mooie literaire roman, lekker thuis in bed, op de bank of in bad.

In de zomer op zwerf-vakantie door Europa vertrokken we met een grote auto (ook hond Diesel ging mee), volgeladen met grote tassen gevuld met boeken. Een kleine bibliotheek aan boeken met ruime keus voor Henk, dochterlief en mij. We hielden echt van papieren boeken en vooral Henk kon de E-reader minder waarderen. Mannenboeken, vrouwenboeken, jeugdboeken, prachtige romans, spannende literaire thrillers en chicklits, noem het maar op. Heerlijk was het om na het autorijden in de tuin bij een chambre d’hôte, aan de zwembadrand of op het strand te lezen. Henk wisselde – wanneer Roos en ik met de hond gingen wandelen – het lezen de laatste jaren vaak af met schrijven aan ‘Slapen op je tenen’. Wij mochten daar niets van lezen.

Het lezen was echt heel belangrijk voor me. Het gaf me rust, maakte me blij en ontspannen en gaf me inspiratie en energie. Maar het gééft niet alleen rust, je hebt er ook rust in je hoofd en concentratie voor nodig. En na het overlijden van Henk, het verdriet, de stress, alles wat er gebeurd is, miste ik heel lang deze concentratie, rust en het geduld om een boek te kunnen lezen.

Hoe krijg je die concentratie terug?

Anderen gaan wellicht mediteren, yoga, Pilates of mindfulness doen. Ik ga – altijd als er iets heftigs in mijn leven gebeurt – opruimen. Dat heb ik echt nodig om ook in mijn hoofd op te ruimen en helpt me op weg of weer een stapje verder. Zo heb ik sinds Henks overlijden al verschillende ‘opruimsessies’ gedaan, die me steeds iets verder brachten op weg naar het eind van mijn regenboog.

Met het uitgeven van Henks boek, de boekpresentatie en nu het verder promoten van het boek met alle ideeën die erbij komen kijken, is er een nieuwe fase aangebroken. Nog steeds is er teveel, is mijn huis en hoofd te vol.e1a8b0dc808ee9bae30a887a80d61158

In het boek ‘Opgeruimd’ van de Japanse Marie Kondo vond ik een gestructureerde, doordachte volgorde van opruimen, waarbij je alles door je handen laat gaan en alleen dat houdt  waar je blij van wordt. Dat heeft mij enorm geholpen om keuzes te maken. Door deze manier van opruimen heb ik vele momenten herbeleefd, mooie momenten nogmaals gekoesterd, muizenissen kunnen afsluiten en de dingen waar ik niet blij van wordt weg kunnen doen.

Mijn huis en hoofd zijn leger en dat geeft rust, meer concentratie en voldoening. Daarmee komt langzamerhand mijn oer behoefte om te lezen terug. Momenteel ben ik verdiept in ‘Het smelt’ van Lize Spit, een flink dikke pil. Het lezen gaat nog niet helemaal zoals ik gewend ben. Maar wat is het heerlijk en wat ik geniet ik ervan om me weer te verliezen in andere werelden en fantasieën.

Vanaf 9 juli geef ik op mijn blog vakantieboeken-tips voor deze zomer.

Ook zo benieuwd? Een tip van de sluier heb ik in dit blog al opgelicht ….

 

Deel deze postShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn